torsdag, mai 30Din startside
Shadow

7 tips til en vellykket hage

En vakker hage er en av de mest sorterte tilleggene til ethvert hjem. En vakker hage krever mange timer med engasjement og hardt arbeid, men kan oppnås av ikke bare hageeksperter, men også nybegynnere. Et av de viktigste hagetipsene for enhver ivrig gartner er å ha gode hageråd. Nedenfor er noen grunnleggende hagetips for å komme i gang med å lage drømmehagen din.

Hagetips 1. Vurder plantenes helse så vel som din egen. Sørg for at du holder deg godt hydrert mens du jobber med hage. Siden det meste av hagearbeid gjøres i solen, involverer fysisk arbeid og er veldig oppslukende, er det lett å jobbe unna i timevis uten å merke at tiden flyr avgårde. Fortsett å drikke mye væske og sørg for at du har på deg tilstrekkelig solkrem og lue. Hagen din vil bare lide hvis du er i sengen i noen dager med dehydrering eller solstrøk. Husk at hudkreft fortsatt er en av de beste morderne, så kle deg riktig.

Hagetips 2. Design hagen din før du begynner å grave. Tiden og energien din er verdifull, så ikke begynn å grave hull og plante planter uten å ha en hagedesign først. Du kan velge å ansette en profesjonell hagedesigner eller du vil kanskje bare tegne ønsket hage på et stykke papir selv, avhengig av budsjettet ditt. Uansett hvis du har en plan for hva du gjør og hva du vil plante hvor, vil du spare deg selv for mange timer med å grave og plante unødvendig.

Hagetips 3. Lag en liste over verktøyene og materialene du trenger. Etter å ha laget hagedesignet ditt, liste opp verktøyene og materialene som kreves for å lage ditt mesterverk. Du kan trenge spesialutstyr som tunge jordflyttingsmaskiner som må leies og bestilles på forhånd, eller du kan ønske å plante eksotiske planter som må bestilles og dyrkes spesielt. Du ønsker ikke å komme halvveis gjennom prosjektet ditt bare for å finne ut at du ikke kan leie et utstyr på 2 uker. Når dette skjer er det veldig frustrerende og kan noen ganger holde hele jobben.

Hagetips 4. Planlegg hagearbeidet med små oppgaver og regelmessige pauser.

Du vil uten tvil være full av entusiasme og spenning rundt ditt nye hageprosjekt, men ikke overdriv det. Hagearbeid er en ekstremt god treningsmetode og er bra for helsen når du er ute i sol og frisk luft. Pass på at du deler opp aktivitetene dine i små oppnåelige oppgaver og ta pauser mellom disse aktivitetene. På denne måten vil du ikke brenne deg ut, og hagearbeidet vil bli morsommere.

Hagetips 5. Bruk riktig hageverktøy for jobben. Noen hageverktøy er designet for spesifikke oppgaver og kan spare gartneren for mye tid. Hvis du trenger å kjøpe hageverktøy kan du sammenligne priser og lager raskt og enkelt over internett. Kjøp om mulig verktøy med lange gummihåndtak, da de er lettere for muskler og ledd da de er mindre utsatt for skurring.

Hagetips 6. Vurder vedlikeholdskravene til hagen din. Før du lager hagen din, må du bestemme hvor mye tid du vil bruke i fremtiden på å vedlikeholde den. Hvis du vil ha en hage som er enkel å vedlikeholde, bør du undersøke ideer som ugressbekjempelsesmetoder i blomsterbedene dine. Dette kan oppnås ved å bruke et spesielt nett som lar vann og fuktighet trenge gjennom, men som ikke lar planter (først og fremst ugress) vokse gjennom. Barkdekke er en annen god metode for ugrasbekjempelse og gir blomsterbedene dine et profesjonelt og naturlig utseende.

Hagetips 7. Velg de riktige plantene for hagen din. Noen planter er veldig velgere når det gjelder hvor de bor. Noen liker varmt vær og mye solskinn, mens andre planter foretrekker et kjølig, skyggefullt og fuktig miljø. Før du kjøper hageplantene dine, gjør noen undersøkelser om hvorvidt disse plantene eller plantetypene vil vokse på stedet der du skal plante dem. Hvis planten ikke liker der den er plantet, vil den være forkrøplet i høyden og ha dårlig utseende og i verste fall dø. Sannsynligvis ikke utseendet du er ute etter.

Hager kan bli showet og det sosiale samlingspunktet for mange hjem og lokalsamfunn. Uansett hvor du bor eller hvilken type hageplanter du liker med litt grunnleggende planlegging og design kan du skape en fantastisk hage som du og din familie og venner kan ha glede av i mange år fremover. Det viktigste med å lage hagen din er at du koser deg mens du gjør det.